Saturday, August 24, 2013

Coretan Hati Felixia - 2

Terima kasih sangat-sangat kepada semua yang sudi tinggalkan pesanan dan mesej-mesej yang positif, yang neutral dan yang ikhlas. Felixia amat terharu...I am so touched. Memang tergenang airmata Felixia membaca a few of them.

Dari kaum Adam dan terutamanya dari kaum Hawa. Dari yang beragama Islam dan juga segelintir yang bukan beragama Islam. Terima kasih sebab memahami isi hati Felixia. Terima kasih for not being judgemental and harsh on my personal dressing preference. Terima kasih for accepting me as I am, as I progress on in life.

I know some, they despise me, give me sarcastic comments and even "Unlike" my page due to me trying on hijab and wearing Malay traditional clothes. Some even sarcastically commented on religious and ethnic issues. Itu yang Felixia sedih nak baca.
Felixia berdiam diri sahajalah...the more I fight back, the more they will provoke. 

Tapi it's ok. Felixia tahu Felixia tak buat salah. 
If they want the normal Malaysian-Chinese models yang pose seksi-seksi and cute, yang reti membaca dan menulis Bahasa Cina dalam Facebook posts, yang fikirannya sehaluan dengan kebanyakkan....I know there is a lot of these models out there. 
You guys can go to them if you cannot accept me as who I am.
I did not hurt you, so why wanna hurt my feelings?

Let them be them, and let me be me too.

I bukan boneka. 
Cukuplah sekadar masa berkerja tu, Felixia jadi boneka untuk semua. 
Demi keperluan kerja.

Pasal perkara menutup aurat tu, memang Felixia dah lama simpan niat. 
Ya....IKHLAS.
I won't deny it, although I ni ex-Playboy Bunny (NOT NAKED), pernah masuk majalah Playboy (NOT NAKED TOO, just in swimsuit!), banyak kali masuk local men's magazines, car magazines...and it sounds ridiculous for someone like me dengan niat nak tutup aurat.

Tapi sebab nak cari rezeki tanggung perbelanjaan keluarga, Felixia continue saja la kerja modelling.
Tak salah if semuanya secara profesional dan tak melanggar undang-undang, betul tak?
Lagipun gajinya memanglah tak boleh nak dibanding dengan gaji masa Felixia ni cikgu tadika dulu-dulu.

Mungkin suatu hari nanti, bila financial Felixia dah stable sikit, Felixia akan kembali jadi cikgu. =)

Pasal speaking in Bahasa Melayu, Felixia memang dah lama fasih. Sejak dari kecil lagi dah fasih. *ahem*
Yang 6A1s dalam keputusan SPM Felixia tu, salah satu A1 tu dalam subjek Bahasa Melayu....hehehe!
Ok...Ok...Felixa mengaku, memang dah karat sedikit Bahasa Felixia ni kekadang...tapi bolehlah dipakai juga, kan? 

So girls, and guys, please keep your feedbacks coming in! 
Your words of encouragement and support means a lot to me! =)
If ada salah silap kata guna perkataan tu, bolehlah tunjukkan, beri panduan and tegur...secara baik. 
Felixia tak ada niat nak menyakiti perasaan sesiapapun. 

OK tak?
P.S: I am not Muslim or Malay, just a Malaysian-Chinese girl who loves the hijab fashion and traditional wear.

And I will...improve my hijab style. Maklumlah...ni pun testing lagi. 
Tak pandai nak pakai lagi. Teragak-agak saja cara pemakaian hijab. Sabar ya?
Hehehe! 

Itu saja coretan hati kali ini. =)


159 comments:

  1. 1st of all...I like when u dress like this..unique indeed :)

    ReplyDelete
  2. <3 <3 <3 gonna always support U...cute giler bila tgk U berhijab...hehehe ;)

    ReplyDelete
  3. Cool words Miss Felixia.... Keep on doing what you love to do, and ignore all the haters out there... anyway, Felixia Yeap + Baju Kebaya = WIN! :)

    Obstacles are great incentives - Jules Michelet

    ReplyDelete
  4. I will always support you. If there are people that look at you negatively, slowly straigthen them out and tell them to look at things in another perspective.

    I like you as you are now. Don't change because other people think otherwise, they are just hypocrytes, stereotypical people. Stay strong Ms Felixia.

    ReplyDelete
  5. may the Almighty God guide you to the right path of this life :)

    ReplyDelete
  6. the writing was so sincere instead. it's the matter of preference, yah? you prefer this kind of clothes, so be it. just wear it. tho i have to admit that you look stunning in it. so cantik! ;)

    ReplyDelete
  7. u look more gorgeous and beautiful wearing hijab...

    ReplyDelete
  8. Mungkin sekarang kita dapat tgk siapa yang betul2 ikhlas berkawan dgn kita atau pun cuma nak tumpang kesenangan kita. Apa2 pun teruskan dgn apa yang Fel selesa dan yang paling penting keikhlasan. Perbaiki niat Fel dan insyallah akan dipermudahkan.

    People come and go but those who really meant for us will stays. Me for instance will always support you Fel.

    ReplyDelete
  9. someday a person call him self the big bad wolf for ur life will come.. y imsaying write this.. bcos i ady found my little red riding hood... smile always felixia...

    ReplyDelete
  10. Hopefully one day u become a Muslim .. Stay strong, whatever people said to you, just keep in mind, only you know what is best for you. "Yang baik dijadikan teladan, yang buruk dijadikan sempadan" =)

    ReplyDelete
  11. FELIXIA,i went through your stories,your ups and downs.with respect and love, i salute your resilience personality and courage!fel comel!^^
    #salute #respect

    ReplyDelete
  12. 1. There's no limitation for non muslim to wear whatever they want as long in appearance is not purposely insulting the religion (wording, symbols etc). and its clearly its not haraam nor insulting to u as a non muslim to wear hijab.

    2. It is glad that you know the differentiation of the clothing, traditional clothing, modern clothing. fashion is across of all races, religion, cultures. and it is evolving and revolving from time to time (even hijab fashion too!)

    3. Instead in simple example, U'd see malay guy wears Kurta (Indian traditional outfit) during their Jumaat Prayer, u'd see TV3 chinese newscaster wears baju kurung, Baju Melayu, so does malay, indian vice versa.

    4. And lately this hijab fashion starting to revolve not only just a plain jubah and tudung, and people start to mix and match the clothing as long it is Aurah-Compliance. i wud say like Hana Tajima.

    5. Where it means Islam never strict Muslims to wear only this type of clothing and that type of outfit. Apatah lagi Non Muslim :)

    Cheers.

    ReplyDelete
  13. please some malay women can teach her to use hijab. tau la kan skrng ni mcm2 fesyen tudung ni.tak pun dlm utube byk tutorial tudung.

    btw, skrng ni byk jgk fesyen show bju muslimah jugak. maybe u can venture into that. modeling jugak right? kurang sikit terdedah sana sini. n maseh kerja model. summore boleh jadi advantage sbb u non muslim tpi nak guna hijab n tutup aurat. then bleh jdi trend setter yooo..mana tau ramai lagi non muslim nak tutup aurat.
    tutup aurat or in another way berpakaian sopan, x semestinya tutup aurat mesti masuk islam kan?
    keep it up felixia!;)

    ReplyDelete
  14. Follow ur heart, ur intuition.. +U

    ReplyDelete
  15. hi felixia, saya riel, im from jakarta indonesia. pertama kali liah felixia di tabloid bola yang beredar di indonesia. its suprising me a lot when i found that u like to wear hijab, its kind of itchy, but in a good way. because i feel sad, because in indonesia, there are a lot of muslim who didnt wear hijab, so i hope u keep using it. and for hijab style, maybe u can check on hijab style in indonesia. i give u link if u want, http://hijaberfashion.blogspot.com/2013/03/7-fashion-hijab-style-marshanda.html
    okay then, by the way, kalau boleh jujur, awalnya setelah membaca tabloid bola, saya langsung googling untuk mencari foto-foto hot kamu, hehehe.. tapi setelah membaca blog ini, ternyata u look more beutiful in hijab. keep using it, and spend some times to learn it.. forza felixia..

    ReplyDelete
  16. Hope dat u'll always stay strong n just believe in urself..u changed d way i tend 2 judge people n hope dat u get d best in ur life.. :)

    ReplyDelete
  17. Yaya (nama timangan dlm BM..hihi) nak tau bila moment awek bertudung yang paling cantik?- Bila tengah betulkan tudung sambil mulut tiup bagi perbetul 'awning'. Serius, cuba lah try dah snap pic! Tapi paling sesuai masa pakai tudung bawal.

    ReplyDelete
  18. good job from me...be yrself...salutu u..tc

    ReplyDelete
  19. semoga ALLAH memberikan hidayah kpd Felixia untk memeluk agama ISLAM.. keep it up girl

    ReplyDelete
  20. pretty so damn.. looked like song ji hyo

    ReplyDelete
  21. Ekekeke, comel! *ter-blush sekejap*

    Muslims in malaysia have not really travelled the world to realize its not only muslims who wear the hijab. kesian, cetek pemikiran.

    ReplyDelete
  22. pedulikan ... there's nothing wrong for you to dress like that, as you wish. tapi ... makin comel

    ReplyDelete
  23. Salam keselamatan untuk kita semua....
    Dengan menyebut Nama Tuhan Semua kejelekan akan mendapatkan balasannya dan semua kebaikan akan mendapat balasannya.
    Semua manusia dari apa pun agamanya akan hidup 2 kali dan mati sekali.
    1. hidup di dunia
    2. hidup di akhirat (hidup yang abadi) menikmati hasil perbuatan kita di dunia.

    mati hanya sekali setelahnya kita hidup di dunia.

    Islam agama yang benar yang membahas semua kehidupan

    ReplyDelete
  24. Greetings salvation for us all ....
    With the Name of God All evil will get the reply and all the good will get a reply.
    All men of whatever religion will live 2 times and died once.
    1. live in the world
    2. the afterlife (eternal life) enjoy the results of our actions in the world.

    die only once after that we live in the world.

    Islam the true religion that addresses all of life

    ReplyDelete
  25. i tough u are malay and muslim..but not..:)

    im really appreciate your effort to wear hijab, baju kurung n sebagainya...:)..

    so about the people who like to judging...ignore them..as long as u not touch any Muslim sensitivity i think u free to do it..

    #update your blog...i cannot wait to follow your comment..:)

    ReplyDelete
  26. Ini petanda yang pekerjaan modelling tidak sesuai dengan lumrah dan jiwa anda. Rezeki ada di mana-mana. Jadi berhentilah dari pekerjaan yang berkait dan mendatangkan maksiat kerana sesungguhnya wang yang dikumpul tidak berkat dan hasil pekerjaan modelling banyak mengundang dosa yang berterusan.

    ReplyDelete
  27. you are who you are who you choose to be who you beleive who realy is the one who you think as who is you choose for what you already want to be as you want to be which thats why you have to keep beleiving in what you choose to beleive.

    nahasa inggeris rosak tapi nak kekalkan mesej tak boleh tukar kepada BM.

    ReplyDelete
  28. RESPECT. Ignore those butthurt people, you are pretty, AND cute. I pray to God He will open your heart to Islam. You dress more modestly than those so-called Malays, well sometimes :P hope you find love with a practising Muslim!

    ReplyDelete
  29. Jangan risau. I envied your hijjab style. You looked adorable with that. Asalkan Felixia passionate about what you do then it's fine. Just don't go over the limit sudah.

    ReplyDelete
  30. hye felixia... nampak comel bile pakai hijab... so cute... pedulikan ape kate orang yang x sokong u pakai hijab or busana muslimah... sekarang kt mane-mane pun chinese girl pakai baju kurung n bertudung jugak,yang bercakap x baik pasal u berhijab ni die orang x tahu n x nampak dengan mata kepala sendiri... so be tough babe,keep it up..

    ReplyDelete
  31. Akak Felixia! (Is it okay if I call you like that? Sebab dah biasa panggil orang yang lebih matang macam tu :D) Be strong akak! Don't give up! Buat apa yang hati akak Felixia rasa betul. Jangan hiraukan orang-orang yang suka judge orang tak tentu pasal. Bersabar dan terus berusaha! Go for what makes your heart felt right and what makes you happy :) Best of luck kak Felixia! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ngada ngada lah kau ni...pantang nampak amoi lawa...puii~ hahahahha (jgn marah aaa)

      Delete
  32. Ya Allah,bukakanlah hatinya utk ke jalan-Mu,berikanlah hidayah-Mu dan rahmatilah felixia. Aamiin.

    ReplyDelete
  33. I am extremely surprised by the data of this weblog and i am happy i experienced a search over the site. thank you so considerably for sharing this sort of great information.

    engagement rings Mo

    ReplyDelete
  34. Just want to share with u Felixia Yeap sbb sy tahu apa yg awk buat ini adalah betul..
    Seperti yg awk tahu..semua org melayu di malaysia adalah menganut agama Islam.
    Terus terang sy ckp kn org yg mengutuk tingkah laku awk memakai tudung adalah org yg betol2 tidak memahami islam yg sebenar..
    Isu yang awk sedg hadapi skrg ini adalah sama juga dgn Isu Orang Bukan Islam Membaca Dan Menyentuh Kitab Suci Al-Quran(kitab pegangan hidup setiap org muslim)

    Isu Orang Bukan Islam Membaca Dan Menyentuh Kitab Suci Al-Quran
    Islam tidak pernah menghalang mana-mana pihak termasuk bukan Islam untuk membaca dan mendalami teks-teks suci Islam termasuk al-Quran dan tafsirannya. Tetapi ia hendaklah dilakukan dengan jujur dan ikhlas bagi tujuan tersebut dan bukan untuk kepentingan diri sendiri, apatah lagi jika ianya dilakukan dengan kesalahan samada pembacaan atau huraiannya yang menyimpang dari kehendak sebenar teks-teks tersebut kerana perbuatan seperti ini boleh mencemarkan kesucian al-Quran dan Islam serta sekaligus menimbulkan keraguan, keresahan dan fitnah kepada masyarakat.
    Jadi perbuatan orang-orang bukan Islam membaca dan menghuraikan teks-teks al-Quran sewenang-wenangnya mengikut fahaman sendiri dengan tidak menepati maksud yang sebenar di samping tidak terdapat unsur-unsur keikhlasan dan kejujuran adalah merupakan suatu penghinaan terhadap kesucian al-Quran dan boleh mendatangkan keraguan dan fitnah di dalam masyarakat.

    For u Fexilia Yeap. Islam tidak pernah menghalang mana-mana pihak termasuk bukan Islam untuk menutup aurat atau memakai tudung tetapi hendaklah dilakukan dengan jujur dan ikhlas bagi tujuan tersebut dan bukan untuk kepentingan diri sendiri kerana dikuatiri blh menimbulkan fitnah dr masyarakat..so keep it up..do ur best with honest n sincere. ^___^
    Trust me..islam is very wonderful when u get to know it..sy sgt trkejut dgn ape yg awk buat..bkn seng nk jumpe org bkn islam yg mcm awk..very different person.so,jgn dgr pe org lain nk ckp just do it ok. ;)

    buat org islam..
    cube anda fikir sejenak..
    mcm mane org bukn islam nk mengenali islam jika kamu menghalang die brbuat demikian.
    org bukn islam knelah brjinak jinak dgn islam dlu sblm memasuki islam..
    ini adelah tnda bhwa trdetik satu perasaan yg allah titikkn dlm aty die utk menerima hidayah..utk mengenali islam dgn lebih dekt..
    korg sume jgn slh phm ade tujuan yg Felixia Yeap buat...die ikhlas dan jujur..bkn niat utk mempermain atau mempersendakan islam..jgn slh phm niat baik setiap manusia..^__^

    ReplyDelete
  35. such a beautiful woman.
    suka tengok bila pakai tudung.

    ReplyDelete
  36. Islam itu mudah..
    i would love to recommend Ustaz Hussein Yee from Al-Khadeem Foundation if u need more info.
    http://www.al-khaadem.com.my/

    ReplyDelete
  37. u are so inspiring. u love what u love and do what u do without giving a damn what people say!
    However, with ur look and title u kinda have the right to do whatever u want.
    For a commoner like me, and a non-muslim, i cannot show up in public with hijab fashion (although i desperately want to!) or i akan kena caci sampai hangus, especially the extremists i all religions, including mine.

    I buy tudung and wear and take selfie and keep it all to myself. how sad is that? BUT when i see u doing it, OMG u inspire me so much Felixia.

    Maybe one day when people are not so harsh i might have the courage to just wear what I wanna wear.

    FASHION and RELIGION and FAITH, 3 different things, and u made that clear.

    keep doing what u love Felixia!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pakai laaa macam si felixia tu rebecca...lawa aper. Pompan cina pakai baju kurung is super hot mahh. India ka..cina ka..smua bole pakai baju kurung...in fact, itu kan baju kebangsaan. All races bole pakai la...just ignore those fucking mulut longkang coz they are not one malaysia...

      Delete
    2. Rebecca.... dont think so much about the voices around you... just do what you want... try wearing them for a week... people will only talk for 2 to 3 weeks... then they will go silent.... dont worry so much... at least you will show your dignity as a women to not show any skin to other.... plus... it will make you look more gorgeous and more dignified... you go girl...

      Delete
  38. Apakata cik Felixia cuba belajar sedikit tentang Islam. Mungkin trbuka hati cik Felixia siapa tahu? Hidayah milik Allah.

    ReplyDelete
  39. Omg Felixia..i was just like u..tho im not a model..tak cantik pun mcm u..but i am a muslim..non-wearing hijab muslim..who is now looking forward to experience the new side of me..i can very much relate to your story because i was just like u.. in a sense tht i love dressing up..going out wth frens..doing naughty things..bt as i grew older n more mature i realized i need something more than juz wat i had or had been all my life..thts whn i decided i wanted to change..not fr anyone bt for myself..so itried putting on my selendang..the only one i had all my 33 yrs of life..n like u said fr once i feel covered..noble..and safe..and i instantly liked the feeling..so nw i am slowly changing my path..moving towards a more positive n islamic way of living..and i surprisingly i found my inner peace while doing so.. Thank u very much fr sharing ur story and your "hijrah".. i wish u all the best and tho islam may not b ur choice of religion bt im glad it helped u find ur peace and make u a better person.

    ReplyDelete
  40. Weii amoii...cingcongcingceng congcingcongcengcing!! (Lawa giler wei pakai baju kurung tebaek siot wa sayang luuuuu muahh!!!)

    ReplyDelete
  41. Alhamdulillah teruskan memakai hijab Insha Allah banyak perkara2 baik akan dinikmati

    ReplyDelete
  42. my salute for u felixia...abaikan lah kalau ada melayu or islam yg judgemental...agama itu sempurna tetapi manusia yg beragam itu yg tidak sempurna...bkn hak seorang manusia untuk menjatuhkan hukum...perjalanan mengenal erti hidup dan mencari tuhan itu tidak mudah...terdapat bnyk liku2 dan dugaan yg akan menjatuhkan kita..cuma igtlah di sebalik awan gelap itu ada cahayanya..sy sebagai seorang islam sgt bangga dengan felixia yg cuba mengenal islam...andai dlm perjlnn ini tjmp mereka yg judgemental tinggalkan lah dan cari yg tidak menjatuhkn hukum..sesungguhnya mereka yg baru memeluk islam(mualaf) adalah ibarat kain putih dan suci dari sebarang dosa...jgn diingat perkara yg lepas.. akhir kalam semoga felixia akan berjumpa dgn jalan kebenaran yg dicari... maaf terlebih panjang..

    ReplyDelete
  43. betul 2 Fikri Muhamad.. mereka yg baru memeluk islam(mualaf) ibarat kain putih dan suci dari sebarang dosa.. felixia manusia tiada kuasa untuk menjatuhkan hukum keatas manusia yg lain..I do not care what anyone says .. just be your own self .. meaning if you like doing things that make you happy and satisfied just continue what you do .. Islam always accept a person who wants to know more about islam .. ^_^

    ReplyDelete
  44. Impressive my dear ! Alhamdulillah.

    ReplyDelete
  45. wow.... u look sooo cuteee when u berhijab... i hope u will stay like that...^_^

    ReplyDelete
  46. keep up with the hijab and cover ur aurat...may Allah bless you always.

    ReplyDelete
  47. My dear Fellixia, My eyes are in tears (not crying...) but as it is said, airmata bergenang...I am a muslim convert and everyday I pray that my mother will be given the same HIDAYAH as ALLAH gave to me (and many others) but I realized, it is HIS wish and pleasure that HIDAYAH is given to whoever HE wants to...

    My students become muslims, i helped many more convert to Islam, but my own mother, i am unable to do so..:(( I am so sad and envy those who are given the HIDAYAH...but not my mother. And when I see u, I am HAPPY yet SAD. Happy to see another "potential" muslimah...but sad my mother is not the one wearing the hijab, like u! :(( MasyaALLAH, you look so pure and one day may ALLAh open your heart to commit to ISLAM, and even if you dont in the end, your story would have touched many hearts..including me.

    As someone who once prayed for me, I will pray for you so that you are given the HIDAYAH. And if you do become a MUSLIMAH one day, by the grace of ALLAH, will be sedekah on your behalf to an orphanage...AMIN!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Will pray for your mother to as well as to Miss Felixia. With love ~mr_zie

      Delete
  48. ISLAM is always beautiful...Thank Allah for giving u the hidayah (guidance) and wish one day u will istiqamah (consistent) in what you're doing now..i'm NO PERFECT myself and you're such an inspiring! semoga awak benar benar menemui jalan Allah amin.. :)

    ReplyDelete
  49. semoga istiqomah dalam apa yang anda perjuangkan...proud of u...

    ReplyDelete
  50. Well...i'm so touched with your sincerity (ok, im holding back my tears...really). Soo proud of you, and you look stunning!

    I'll be your supporters, that's for sure. Post more pics, ok. Peace upon you, amin.

    ReplyDelete
  51. you look beautiful and cute in those hijabs. Keep it up.. we are always there for you.

    Do whatever makes you happy and we are happy to see you happy..

    ReplyDelete
  52. Kalau takde sapa kawan ngan awak. Join la kawan2 yang seangkatan dengan pemikiran kira..

    ReplyDelete
  53. just ignore others...bile buat baik mengata and bile buat jahat lagi laa....kalau die islam pastu die kejap pakai hijab kejap x..tu baru mempersendakan agama...nie die bkn islam so x salah die nk pakai apa pon...

    ReplyDelete
  54. hi felixia, its very nice of you to wear hijab n malay muslim style... pedulikan apa orang anggap kat u... be happy k.

    ReplyDelete
  55. U need to be strong dear ... Whatever feedback you get .. Just diam n think positive ... This is life .. Manusia kan can say anything they want .. So stay cute with hijab n be positive wherever you go :)

    ReplyDelete
  56. First of all, you have my RESPECT. You remind me of those non Muslim during Ottoman Empire, they wore hijabs too! If you feel this make you feel peaceful, go for it girl, you have my support and prayer! Be happy! Ignore those ignorant! :)

    ReplyDelete
  57. Superb. Teruja dgn Felixia berbusana anggun muslimah. Kekalkan kecomelan mu dgn gaya sebegini!

    ReplyDelete
  58. I love you wearing a hijab!!! You may wish to start a fashion trend on how to wear them in Singapore and Malaysia. Maybe the other ladies can learn a thing or 2 from your this??
    Don't be dishearten about others negative comments... they don't know what they saying...
    I sense & understand where you're coming from..thus beleved your fans feels the same...
    Smile!!!! May you be guided!!!! Wear more hijabs please!!! Love it!!!

    ReplyDelete
  59. syst ! apa nama islam u ? ^_^ hope u balas ! :D

    ReplyDelete
  60. hello felixia,: its great to see u reflect your true feelings, n stay focus on whts right n wrong < not many people have the courage to do this,,,they usually cave in under pressure,,,,all i can say is that :; you have been chosen to see the light from darkness,,,,,,the calling has come,,,

    ReplyDelete
  61. Dia mha pengampun, selama bukan syirik

    ReplyDelete
  62. Hi felicia!
    The good intention comes from your Lord.
    So proceed ..with open mind
    It certainly will make you feel calmer and serene
    trust me
    your inner heart will be purified and your spirit will be strenghtened
    to find the best true path to heaven
    Keep it up
    for the sake of your God
    Enjoy the moment ,keep your good fans and most of all
    keep God closer to you
    be sincere
    be sincere
    ask for forgiveness from your Lord
    for He is the Most Merciful
    Put aside negative remark
    be optimistic , get realistic.
    Reflect thyself everyday.
    Your life will be much fantastic!

    ReplyDelete
  63. how to contact u, my dear..?? i would like gv some present.. ; )+

    ReplyDelete
  64. ok..Good effort..may ur heart more calm and peace

    ReplyDelete
  65. may i wrote a story about u? i'm an atomic scientist at Rosatom and writer at Targetabloid

    ReplyDelete
  66. if u mind, u can contact me at https://www.facebook.com/koko.stifler.1 or cekostiffler.blogspot.com or https://twitter.com/cekooow

    ReplyDelete
  67. Agama itu Susunan
    Islam itu Cara Hidup

    ReplyDelete
  68. Be yourself. Enjoy your life. All the best!

    ReplyDelete
  69. Hai Felixia,
    I just found your blog..it's ok, but you have to be strong..perubahan yang kita nak buat kadangkala memerlukan sedikit pengorbanan..mungkin ini yang you perlu hadapi..dalam hidup ni, kita takkan pernah dapat puaskan hati orang lain..kita tahu kita tidak sempurna tapi kita sentiasa untuk mencuba ke arah yang lebih baik..

    ReplyDelete
  70. Wahai orang yang beriman! Peliharalah diri kamu. Orang yang sesat itu tidak mampu memudaratkan kamu apabila kamu sudah mendapat petunjuk. Kepada Allah jualah tempat kembali kamu, kemudian Dia (Allah) akan menerangkan kepada kamu tentang apa yang kamu kerjakan. Surah Al-Ma'idah ayat 105

    ReplyDelete
  71. Alhamdulillah... saya sebagai islam sentiasa menerima kak Feli.... kak Feli look great bila memakainya... In Shaa Allah... one day u will become a muslimah.. keep it up.... :)..

    ReplyDelete
  72. i hope in future days, ada sinar dalam diri anda utk mengenali dunia islam...

    ReplyDelete
  73. hv u ever split-think the beauty of Islam as beautiful when u wear hijab...., ? xoxo.
    I guarantee u will find peace in there, wheneva u do all these hijab matters for your sake, not for "sale" .

    Anynomous Muslim

    ReplyDelete
  74. Felixia lebih pandai dari saya dalam bahasa Melayu :'( tidakkkkkkkkk hehehehhe

    ReplyDelete
  75. I give a simple quotation.....WHY NOT....

    ReplyDelete
  76. Felixia....dont stop to learn....
    Cuba cari erti sebenar keindahan Islam itu sendiri. Majoriti muslim akan sokong anda dari belakang. Jgn pedulikan segala yg negatif. Lupakan sejarah lalu. Allah maha pengampun walau sebesar mana dosa yg hambaNya lakukan. Pokok pangkalnya ikhlas dari hati dgn taubat nasuha yg lahir dari hati. Pintu taubat sentiasa terbuka. In Sya Allah.

    ReplyDelete
  77. Felixia, there is a story.
    where a man is asked by a non-muslim.
    "how to commit to Islam?"
    then, the man said, " clean yourself and your clothes, go take wudu' and say the syahadah."

    it is that easy and everything else can come after. may Allah ease your way :)

    ReplyDelete
  78. Saya doakan Felixia mendapat ketenangan jiwa dengan berpakaian yang bersesuaian dengan diri Felixia. All the best, sayang :)

    ReplyDelete
  79. ungkapan In Sha Allah dalam TV Al-hijrah... the best thing yg i dengar dari wawancara tersebut..

    ReplyDelete
  80. Alhamdulillah .. Moga dirahmati selalu in shaa allah

    ReplyDelete
  81. Masyaallah, Tuhan maha kaya dan penyayang! Saya terpegun melihat wajah anda di kaca TV al-Hijrah semasa di interview. Saya bandingkan wajah anda yang seksi dahulu dan sekarang, tapi saya kagun dengan wajag anda sekarang. Itu Allah maha kaya tidak sahaja ditunjuk kepada orang islam tetapi di bukakan hidayah kepada orang yang bukan islam seperti anda. Percayalah cahaya yang Allah berikan kepda anda tidak dipersia-siakan. Saya pasti anda akan mempunyai masa depan yang lebih berjaya dan perlindungan oleh NYA. Saya doakan hasrat anda untuk menjadi Umat Muhammad akan dimakbulkan. Teruskan dengan perkara-perkara baik, pedulikan kata-kata cacian dari dari orang-orang yang fasik. Anda telah diangkat oleh Allah ketingkat yang lebih suci, pengalaman terdahulu mungkin telah tertulis untuk mempelajari sesuatu sebagai rahmat.

    Dari saya yang ikhlas.

    qursaney@gmail.com

    ReplyDelete
  82. http://www.youtube.com/watch?v=dQdlwaMQwHA
    we will support you Felixia.
    Tuhan itu Maha Penerima Taubat.

    ReplyDelete
  83. hye sis. 1st saya memang x kenal sis. tp tengok dalam alhijrah hari itu dan adik saya cerita kan pada saya.. masa tu saya sangat eksaited dan bangga. mak saya cakap lawa nya dia bertudung.. hope Allah akan membuka hati ramai orng berhijab secara ikhlas. amin.

    ReplyDelete
  84. alhamdulilah..sgt tersentuh hati dengan tindakan felixia..

    ReplyDelete
  85. hai felixia...nak ckp apa ek...alhamdulillah...akak rasa awk dh buat yg terbaik utk diri awk...mgkin apa yg awk rase skrg ni adalah hidayah dari ALLAH...saper tahu kan..apapun, dont give up..akk doakan yg terbaik utk awk..dan bila akak bc kisah awk akak rase awk lg mulia dr akak..huhuhuhu..

    ReplyDelete
  86. Assalamualaikum...Felixia....Hidayah Itu Milik Allah..Alhamdulillah...Allah dah buka hati Felixia...untuk berubah dari masa ke semasa...Felixia..ibarat bayi baru lahir...sekiranya Felixia Sudah Mengucap Dua Kalimah Syahadah... (saya) sebagai Umat Islam di luar ini...belom tentu boleh dapat hidayah sama seperti Felixia...Banyak di luar sana...Nama Sahaja Islam tapi Masih "Laghro" melanggar hukum Tuhan. Jadi Jgn Sia2 kan Hidayah yg di kurniakan kepada Felixia..sy Doakan semoga Felixia di Murahkan Rezeki di Panjangkan Usia ..untuk sama2 kita menghayati Agama yang Syumul ini...

    ReplyDelete
  87. Pak cik bangga dengan felixia sbb cool, matured, sincere, professional, cakap drp hati dan tidak hipokrit....semoga Allah SWT YG MEMILIKI SEMUA MANUSIA memelihara felixia dan diberi pertunjuk....Ameen....facebook pak cik@uncle :- "Julang Pertiwi".

    Nowdays isteri uncle mengajar seorang saudara baru mengaji(membaca Al Qur'an) from fulltime di rumah kami...do not hesitate to ask any help from uncle.ok?...tq.

    ReplyDelete
  88. ...and it sounds ridiculous for someone like me dengan niat nak tutup aurat.
    It is never a ridiculous thing for anyone who would want to be a better person...no matter what religion they are. I wish you peace in your journey dear:)

    ReplyDelete
  89. Hidayah akan datang,selagi kita mencari hidayah
    Alhamdulillah
    Selamat berjuang felixia

    ReplyDelete
  90. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  91. Dear Felixia,
    Semoga kamu temui ketenangan yang kamu cari.
    I read all your recent post dengan hati yang berbaur. Gembira dan sebak datang sekali.
    I will support you all the way in this journey.

    ReplyDelete
  92. i wonder how yr mom n dad react, out of curiosity....

    ReplyDelete
  93. awak sgt cantik :) hijab suits you very well (sebenarnya sesuai je ngan semua org, nak dgn xnak je, kan?) mcm segan je sebab pakaian saya sendiri pun tak berapa nak 'betul' lagi...

    ReplyDelete
  94. Dear, my dear Miss Felixia.
    Good for you, keep it up.
    I doakan niat mulia u ni akan dibalas dgn kebaikan.
    take care. :-)

    ReplyDelete
  95. I'm also on the path of reinventing myself, I used to drink alcohol and do bad stuff but I'm changing. I know how hard it is and that it can't be done overnight so keep trying and I will to. Wish you all the luck, from Egypt.

    ReplyDelete
  96. jika ini jln yg dipilih.....teruskanlah, jika terdetik di hati ..berdoalah..minta pd yg ESA..ditunjukkan jln yg benr...apa2 pon yg berlaku ats ketentuannye..sye fhm sgt posisi felixia skrg..xape..sye doakan yg terbaik utk felixia...hidayah itu DIA yg punye..mintalah..jika itu yg di harap..skali lg all the best!! :)))

    ReplyDelete
  97. it's a good transition for you..means that allah swt have choosen you to the right path..looking trying to understand this religion and trying to improve yourself makes me feel ashamed of myself...im learning from you now...so keep praying that these luxury of hidayah will always stick with you

    ReplyDelete
  98. Smoga gadis felixia benar2 BE a GOOD MUSLIMAH.
    Aamiin.... :)

    ReplyDelete
  99. you so beautiful..u deserve better...always smile. forget he haters coz somebody love you (miley song) hehehe...love you babe. wishing all the best for you

    ReplyDelete
  100. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. anak cina derhaka yg lupakn diri siapadia sebenarnya,
      menjatuhkan maruah bangsa cina........

      Delete
  101. Im Not Tryin' To Impress You Miss Felixia ,
    Tp Nak Gitau, u Nampak MANIS !!
    Haha :P

    Keep Up The Good Work To The Right Path !
    Good Willing .

    P/s :+: Taking Care Always Miss . *Smiles*

    ReplyDelete
  102. Pak Cik doakan semoga Allah akan terus memberi petunjuk dan mengukuhkan penderian mu untuk
    terus melangkah menuju kejayaan dalam memeluk agama Islam sepenuhnya. Amin..

    ReplyDelete
  103. Dear Felixia,

    Alhamdulilah... learn bit by bit and I doakan segala kejayaan didunia dan diakhirat kepada awak Felixia. Yang penting mencari jalan yang benar dan jalan yang terakhir. Alhamdulilah jalan Felixia mengambil arah jalan terakhir yan tepat.

    Jangan dipadamkan hidayah yang mendapat
    Teruskan pelihara hidayah tersebut dengan menyebut-nyebut namanya.

    I LOVE YOU :) I am offering myself to be your husband, InsyaAllah I will take a very good care of you. I dont even care wha is your past and who you are before. Asalamualaikum

    ReplyDelete
  104. Saya dari Singapura. Muallaf di sini ramai. Bukan sahaja berbangsa Cina. Malahan yang "mat salleh", India...Vietnam...ramai sungguh.

    Alhamdulillah. Malaysia negara yg memberi kebenaran utk menganut dan menjalankan ibadah dalam apa segi agama pun. Tidak mcm di Singapura.

    Di sini, hijab dilarang di beberapa sektor2 pemerintah. Saya rasa bahawa mereka kurang faham tentang persoalan hijab ini. Apa yg kamu lakukan adalah betul. Berjinak-jinak dahulu. Jika hati sudah terbuka utk menerima Islam sepenuhnya, pilih lah ia dan jgn pandang belakang. Terus maju. Insyaallah akan dipersenangkan jalan kamu.

    Az-Zahari @ Singapura

    ReplyDelete
  105. Menutup aurat adalah perintah Allah swt, sebab Allah yang menciptakan manusia, dia tahu apa kelemahan pada setiap manusia, oleh sebab itu Allah memerintahkan supaya wanita melabuhkan pakaian dan berhijab kerana nafsu lelaki berpusat pada bahagian-bahagian aurat wanita, oleh sebab itu orang yang berhijab menutup aurat rasa lebih dihormati dan lebih terpelihara maruahnya.. Lihatlah betapa indahnya syariat Allah swt.. Manusia tak layak nak hukum orang lain yang nak menutup aurat dan berhijab, hukum ini hukum Allah, bkn hukum manusia... Teruskan usaha menutup aurat awak felixia.. I always support you! ^^

    ReplyDelete
  106. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  107. Alhamdulillh Felixia,,,,semuga terus sabar dan tabah...semuga anda dapat melihat bahawa Islam mengangkat martabat wanita ke tahap yang tinggi,bukan untuk permainan nafsu manusia semata-mata...ibarat buah yg baik , ianya dijaga rapi, dibungkus dengan baik supaya hanya orang-orang yang berhak sahaja dapat menyentuhnya...

    ReplyDelete
  108. wow.. i am in tears when i read your stories.. takpe andai 1000 orang menghakimi felixia, kami yg berjuta ni akan sentiasa mendoakan kebahagiaan dan kesejahteraan felixia.. semoga terus berusaha memperbaiki diri da terus bersabar dan sabar.. :')

    ReplyDelete
  109. You very beutiful when wearing hijab.
    And tak sabar tak tunggu telemovie felixia yeap bercinta selepas kahwin tu..

    ReplyDelete
  110. bersabarlah dengan permainan dunia... paling penting niat kamu.. jangan pedulikan kata2 org laen, kerana bukan manusia yg menilai diri kita tetapi tuhan yg menilai.. tuhan maha mengetahui ape yg kite lakukan sebenarnye... keep it up... and never give up bcoz tuhan tak akan sesekali meletakkan seseorang hambanye dalam beban yg tidak mampu ditanggung oleh hambanya... tuhan tahu kamu tabah dan mampu untok menanggung semua ini.... you are trully a strong and awesome girl..... tuhan menguji hambanye kerana allah tahu hambanye akn pasti akan kembali memohon pertolongan dariNya... Tuhan amat suke mendengar rintihan hambanye... keep pray to GOD and you will find the TRUTH..

    ReplyDelete
  111. Salam sejahtera.. Tidak salah Dan amat manis bila u berhijab dan jgnlah apabila dalam pemakaian berhijab tu , u mengunjungi tempat2 yg boleh menjatuhkan keanggunan berhijab itu seperti disko ,pub atau tmpat social yg tak manis utk pemakaian hijab kerana berhijab itu berkait dengan agama tetapi tidak salah untuk sesiapa sahaja utk berhijab kerana Ada banyak keistimewaan dlm berhijab ni ... By anyway feel free to learn n know about hijab n miracle in it....

    ReplyDelete
  112. just follow your heart dear...good things will come later :)

    ReplyDelete
  113. try watch youtube regarding islamic world and how new people converting to islam by shahadah and read the Al-Quran meaning first insyaAllah you will find true meaning of life

    ReplyDelete
  114. tahniah saudari,,dimana saya boleh dapatkan dress muslimah yg saudari pakai,,untuk tunang saya

    ReplyDelete
  115. I have never found anybody having such a good mind like u. I think u are in the right way...
    May God bless u,Sister.

    ReplyDelete
  116. Congrats Fel..small move that make a huge difference. for Becca. may one day you will walk the same road as Fel do right now. Allah bless you both. amiinnn......

    ReplyDelete
  117. Alhamdulillah Kak Felixia dah bertaubat...Saya nak tanya, jngn marah ya.. Kak Felixia masih jadi modelling Playboy lagi ke? jUST NAK TANYA...Tak berniat nak buat akak terasa :) I HOPE Allah permudahkan akak mendalami Ilmu islam.. Amiin :)

    ReplyDelete
  118. Kak Fel, Saya bangga dengan akak..Walaupun ramai yang sindir akak..Tpi akak kuat untuk tempuh segala dugaan yang datang.. Saya doakan moga Kak Fel menjadi seorang Muslimah yang bertakwa, Dan saya minta jasa baik akak mendoakan diri saya supaya menjadi seorang umat islam yang taat perintah Allah.. thanks Before Kak Fel...Love You :)

    ReplyDelete
  119. taniah, diatas usaha anda untuk berhijab, semoga anda akan menjadi contoh untuk para wanita semua dan saya doakan semoga anda akan terus berusaha kearah kebaikan untuk dunia dan akirat, semoga Allah membuka pintu pintunya untuk anda. selamat berjaya

    ReplyDelete
  120. Hi Felixia, U need to know that what u've done is something that even sometimes a pure muslim can't. U wear hijab not because u're forced or have to but its because u've realised that cover up ur aurat will make u felt more worth it as a woman.. that's exactly the meaning of 'aurat'. A woman's aurat is precious and only belong to Allah and her husband. ignore what any other person's piece of mind, they don't understand... just keep up in doing what u're doing... Allah is opening ur way towards him step by step... Insha Allah u will find what u've been searching for this whole life...

    ReplyDelete
  121. Hi Felixia, I am a very traditional Chinese- Malaysian. I used to be very skeptical about agama Islam, being very narrow mind about it. But the way you are really does impressed me. I am proud of you, being whoever you are . I know it is not easy, but you have the faith in yourself. And we have faith in you ,too. Love you:)

    ReplyDelete
  122. Felixia....be continued your style know....my be everyone same like you...okey...Ajajafighting.....

    ReplyDelete
  123. I like your Site. Will you Please Link Exchange with my Website? My site: http://wiccanpope.com My Banner: http://wiccanpope.com/wiccan00.gif

    ReplyDelete
  124. hai felixia, saya terharu tengok gambar-gambar awak. Awak jangan takut untuk berubah ke arah kebaikan. :) sebab melayu bukan agama. Saya doakan awak terus dilimpahi Hidayah-NYA. Jangan takut, hidayah tu milik Allah. Dan manusia hanya 'tuhan' di dunia,

    ReplyDelete
  125. Semoga Allah menetapkan hati anda dijalan yang benar.Teruskan usaha murni anda ini.Insha Allah anda akan berjaya.Dan jangan lupa cari ilmu tentang cahaya kebenaran yang menyinari hati anda.:)

    ReplyDelete
  126. Assalamualaikum, Islam adalah rahmatan lil alamin, rahmat untuk seluruh alam.. Allah telah memberi petunjuk dan jalan bagi manusia terpilih..Berhijab adalah pilihan, gaya hidup dan juga kewajiban diri terhadap Tuhan.. Percayalah, tak ada yang dapat menyelamatkanmu, selain dirimu sendiri...usahakan foto di blog yang tidk mencerminkan pribadi muslimah dihapus..terima kasih saudariku, terima kasih untuk pencerahan dan kisah hidupmu ..

    ReplyDelete
  127. assalamualaikum Miss Felixia, I'm so touched by you and your story, I'm not sure anyone could blatantly honest and sincere telling the story of their lives like you do, I wish you the best of luck in life, keep on keeping on..look forward to your update, may Allah bless you abundantly amen

    ReplyDelete
  128. Bismillahhirrahmannirrahim.
    dengan nama ALLAH yang maha pemurah lagi maha penyayang..
    dalam Islam,wanita amat disanjung..zaman jahiliyyah arab dahulu ,sebelum kedatangan our prophet Muhammad , wanita dijadikan hamba dan dibunuh serta dianngap anak perempuan membawa sial..tapi setelah kedatangan Nabi Muhammad, wantia disanjung,ditinggikan martabatnya, sehingga didalam khutbah terakhir baginda ada menyebut,"jagalah wanita"..
    wanita islam diwajibkan menutup aurat (body) dengan sempurna..cover all of their entire body except muka dan tapak tangan ..labuh dan tidak ketat..anologi yang mudah,jika seseorang lelaki diberi pilihan untuk memilih satu antara dua biji gula-gula, keduanya terletak diatas tanah yang berdebu dan kotor,,gula-gula A berbalut cantik dan tidak terdedah sikit pun,manakala gula-gula B tidak berbalut dan sudah terkena debu-debu tanah yang kotor dan kemudiannya akan didekati oleh semut-semut yang kelaparan. maka lelaki itu pasti akan memilih gula-gula A ..begitulah cara Islam menjaga martabat wanita,dengan mewajibkan wanita menutup aurat dengan sempurna dan tidak ketat..

    ReplyDelete
  129. May Allah bless you, open ur heart n give u hidayah. Have faith with Allah. No one can give u hidayah except Allah. We as a Muslim can only do our best to show u what good about islam the rest we leave it to Allah.

    Hope for the best with Islam n become a mukmin to win Allah Jannah (heaven) the final human destiny

    ReplyDelete
  130. kak felixia saya tabib degan akak.Sebab akak sudah berhijab dengan gaya sekali.Biar orang lain cakap komen negatif pun akak still bersabar dengan komen yang begitu.Harap Allah menbuka hati akak untuk memasuki Islam.Berusahalah kak felixia :)

    ReplyDelete
  131. Well....It is great to see you wearing hijab's.But I may be different from others responses at your blog.If You are not Muslimah, then why you take Hijab for your rating need?A woman take hijab as their moeslimah wear must only because Allah SWT.Not because any other reason that not come from the Heart.So, I don't see the beauty in what you seen now.

    I am sorry, but what I see just a poor girl who is needed to be popular only.It is better you put your hijab away now. Hijab is not only a fashion, A moeslimah comes from the heart, what she do and says must not be contrary.If you think moeslimah clothes is only a jewelry for your perfect figure's, then May Allah Gives his Light upon you dear.

    Be Islam first, then you walk on the path of Islam way.........

    I hope you get what my write about in a positive perception. May Allah be with you.Aminn.

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. Salam; Hope for Peace

      Hmm, really you talk to her like this where is the logical reasoning or more, intellectual arguments, dear Masherry. But good, just be more nicer. Here a website http://worldhijabday.com/

      Duas

      Delete
    3. Dear Ali,

      Thank you for your simple comment on my comment to felixia.But, nothing is more better and intellectual than Be a true Moeslimah rather than "A Commercial need only!".I do believe that every intellectual person can sees my writing far beyond shallow.I do pray the best for felixia to become more moeslimah person in syarr'i way.

      My say to Hijaber's ," It is nice to see more women now come to wear Hijabb, but It sure Alhamdulillah if they wear it as they pledge to Allah SWT as what a moeslimah should do in accordance of Al Qur'an and Hadist".Aminn

      May my reply to you strengthen our relationship as a moeslim.

      Delete
  132. Assalamualaikum Raisyyah,

    Now as you learn how to become a true moeslimah...please remove the "bunny" symbol from your blog.I have faith that what you are doing now may it come from Allah SWT call.Have a nice fasting in this beautiful Ramadhan. Aminn

    ReplyDelete
  133. Hi there, I've been reading quite a lot about you lately on Malay newspapers, and I gotta say your words really touched me deeply. I am a Muslim-born Malaysian, I was born Muslim, but sometimes I strayed away from the right path, drifting into the darkness that sometimes seemed very tempting. Reading about you really opened up my eyes, and made me cry.

    I wish you very well, and please stay strong. Contrary to popular belief (in Malaysia), embracing Islam doesn't mean you become "Malay". There are many Muslims out there on the face of the earth who don't even know what "Malay" is. Islam is a religion that knows no race. Islam is a religion that gather all races together, blind to what your skin color is.

    Felixia, you can be whoever you want to be. The decision is all yours and yours only, don't let others change it. I hope you stay strong!

    ReplyDelete