Monday, September 1, 2014

REVIEW: Nak cantik macam Memey juga!

Sebenarnya saya dah lama perhatikan brand "Ephyra" ini yang sering kelihatan berlegar di laman sosial, dan tambahan pula saya pengikut cik molek Memey Suhaiza yang kebetulan duta Ephyra ni.

Cantik kan!?!?! =D
Tergoda betul nak try Ephyra sebab dia



Kadang-kadang masa disolek oleh jurusolek dalam bilik solek, saya juga sering terdengar nama brand ni diperkatakan...maklumlah kan...jurusolek kan paling arif dalam bab2 kecantikkan. Hehe! Jadi, memang wajar kita dengar!

Jadi...3 minggu lalu saya ambil keputusan untuk try.
Kebetulan saya diberi sekotak free sebagai souvenir ketika terserempak dengan lady bossnya yang cantik. Masa tu saya juga berkesempatan untuk melihat kulit cik lady boss yang sungguh mulus gebu!

Dalam hati masa tu, terfikir...mesti lady boss ni pengguna Ephyra juga. Masa tu teringin juga nak minum on the spot! 



Tapi bila baca kat kotak...tertulis pula kena minum sama ada pagi, atau malam sebelum tidur. 

Jadi inilah dia...my first glass of Ephyra pada malam tu juga!


Kalau nak lebih cepat berkesan, boleh minum 2 paket sehari, iaitu pagi dan malam.

Sebab kerana tak sabar nak lihat keputusan yang diidamkan...jadi, pagi keesokkan saya pun ambil juga satu paket!

Haaa...inilah muka saya pada gelas kedua saya.

Nak tahu nape saya berani nak try Ephyra ni?

Datang dengan cop HALAL. 
Kaya dengan kolagen ikan laut dalam...bahan terpenting ni!
Sesuai untuk lelaki, budak berumur 4 tahun dan ke atas dan juga wanita mengandung (tapi sewajarnya dapatkan nasihat daripada doktor dulu ye!)



Faktor lain adalah kerana ia boleh kurangkan rasa mudah penat (saya), daya ingatan merosot (saya) dan sakit badan (saya)...kerana saya selalu alami beberapa simtom ini.

Jadi selepas hampir sebulan minum dengan rajin dan berdisiplin...saya puas dengan keputusannya.

Selepas lebih kurang 3 minggu...

Saya pakai semula tudung yang sama sebab tak nak warna tudung jejaskan warna gambar saya untuk mudahkan perbandingan sebelum dan selepas...

HAAAA...nampak beza tak?
Saya rasa kurang rasa mudah penat tu...dan juga muka saya macam kurang kusam dah. 

Kesimpulannya?
Saya happy! HEHEHE.

Jadi kalau nak try juga...sila dapatkan dari 019-3999238

Diorang juga ada buka booth di HALFEST. 



SAYA TAK JUAL YE...saya hanya sekadar berkongsi review je... =P



Friday, August 29, 2014

REVIEW : Coklat Spa Muslimah di Kota Damansara

They said chocolate makes you happy...

Coklat itu boleh menggembirakan seseorang...

Saya memang dari dulu peminat coklat...sampai ke sabun mandi pun chocolate flavor. 

Yang dalam peti sejuk dan almari makanan tu...hmm...tak payah cakap dah...PENUH dengan semua yang berperisa coklat. 

Mungkin sebab tu saya sentiasa happy-go-lucky kot...alhamdulillah!

Tapi yang paling best ialah saya jumpa spa coklat di spa AISHAH RADHIAH SPA

Ye.....SPA COKLAT.

Terus call dan booking nak try keesokkan harinya...

Haaa...ni dia...dah sampai pun. 

Saya pilih cawangan di Kota Damansara lepas shooting untuk butik Neng Geulis Hijab yang kebetulan terletak sederet dengannya, dan juga bertentangan dengan Giant Kota Damansara.

Alamat : No 27-3, Jalan PJU 5/20E,
The Strand Kota Damansara, 47810 Petaling Jaya


Yang ni adalah antara best seller AISHAH RADHIAH SPA

Alang-alang dah sampai, dan sebab semua pun nampak best je...maka saya pun buat keputusan untuk memilih pakej RATU, di mana ianya merangkumi semua.


Hanya RM400...saya dapat servis dimanjakan dalam spa selama 4 jam!

Sebenarnya saya diberitahu bahawa pakej ini biasanya dipilih oleh bakal pengantin...tapi...saya yang dah lama berangan nak kahwin (tapi takde orang lamar secara serius lagi!)...dan since tak dapat kahwin, sekadar cuba rasa bagaimananya rasa menjadi bakal pengantin....PUN JADI la....

Aik...cam sedih je. Huhuhu~

Okok...jom kita tengok COKLAT kita ni.


Nampak sedaaaaaaap kan???

Macam ice cream kan???

Yang ni la bahan2 yang mengandungi coklat yang digunakan dalam spa RATU ini dan juga hanya eksklusif di spa AISHAH RADHIAH SPA ni...

Tak boleh makan ye. Please don't eat, walaupun sangat tempting dengan haruman coklatnya...



Mula-mula sesi urut dahulu...di mana saya tidak boleh tayang gambar saya diurut. Hahaha!
Urut di spa ini adalah Urut tradisional Melayu (sakit sedikit ye) di mana ia menolong meregangkan urat-urat kita yang tegang...amat sesuai untuk yang selalu duduk berjam-jam dalam office dan sakit belakang, sakit kaki dan sakit urat. 

Urut ini menggunakan minyak peppermint.

Lepas sesi urut, saya dibawa masuk ke dalam bilik steam, di mana saya "distim" selama 20 min.


Keluar sahaja, saya baring semula untuk sesi body scrub dengan "ice cream" coklat tadi tu...

Memang satu badan dilulur dengan coklat sampai lip-lap bersinar kulit. Hehe!

Kemudian, saya diarahkan untuk berendam dalam bath tub yang telah disediakan dalam bilik yang sama.


Siap ada snek petang lagi...!

Bila dah puas rendam, makan dan bilas badan sampai bersih, saya dibawa ke bilik lain untuk teruskan dengan facial.


Produk yang diimport dari Itali eksklusif.


Sempat berselfie pula!

Lepas facial, maka habislah sesi 4 jam saya berada dimanjakan bagai ratu dalam spa.

Kesimpulan??

MEMANG PUAS HATI DAN BERBALOI!


SPA AISHAH RADHIAH banyak cawangan...di Bangi, Shah Alam, Ampang, Seremban dan Kota Damansara.

Untuk maklumat lanjut...


Selamat bermanja! =)










Wednesday, August 13, 2014

Smartphone baru saya!!!


Assalammualaikum semua!

Baru saja pulang dari jemputan ke majlis pelancaran Motorola Moto E...kenyang perut jamah makanan tadi. =)






OK...saya tak sabar nak tulis blog ni setibanya saya di rumah kerana nak ucap terima kasih pada MOTOROLA dan LAZADA MALAYSIA...sebab sudi jemput saya hadir sebagai duta Motorola buat sehari ini dan belanja saya makan...

Terima kasih juga sebab hadiahkan saya...*JENG JENG JENG*...smartphone baru!!!







Alhamdulillah...Jazakallah Khairan....Syukrannnnn!

Memang excited dan happy sangat dapat smartphone baru...sebab smartphone ni guna versi Android yang terbaru iaitu Android KitKat 4.4...jadi sekarang dah jadi lebih "updated". HEHEHE!




Dan untuk gadis-gadis seperti saya yang suka photography (cover line untuk selfie! Ececece!) dan jejaka-jejaka yang high tech suka main game...dan selalu menghadapi masalah "bateri kong"....haa....ini smartphone yang anda semua idamkan.
Smartphone ini dicipta khas untuk memenuhi keperluan itu...iaitu mempunyai bateri yang tahan lama.




Saya juga amat sukakan kemudahan untuk bertukar casing cover...ada macam2 warna; merah, kuning, hijau, ungu, biru
Senang nak matching-matching dengan OOTD (Outfit of the day)..!

Buat orang yang tak pandai jaga barang (Ahem! Jari menuding pada diri sendiri)...Moto E ni sangat sesuai, kerana display screen dibuat daripada Gorilla Glass 3 yang anti-calar dan juga kalis air! Jadi sekarang saya dah ada smartphone ni saya tak perlu takut tertumpah atau tersembur air, atau calar -balar bila saya campak dalam beg saya tu yang penuh dengan barang...

Yang buat saya tertarik Moto E pada pegangan pertama ialah rekaan designnya yang simple tapi sangat senang untuk dipegang sebab saiznya yang molek sungguh..."ngam ngam" dengan tangan; tak terlalu besar atau kecil.




Smartphone ini sesuai untuk kita yang suka barang yang tak terlalu mahal tetapi maintain berkualiti...hehe...terutamanya untuk yang bajet kurang dari RM400, sebab LAZADA MALAYSIA hanya memasarkannya dengan harga RM369 je!

Ye.....semua ini hanya RM369.

Tapi eksklusif hanya di LAZADA je...jadi jangan tunggu lama-lama...

Sementara stok masih ada! =)



Saturday, August 9, 2014

BEAUTY could be a form of Dakwah. (CANTIK itu pun dakwah!)



"It's 2am now...and I still have absolutely no idea what to wear for tomorrow!"

Why the unnecessary headache and whining and being so vain?
Perhaps you might ask. 
Perhaps even with a slight tone of disgust towards my "whining" here.

But before you roll your eyes to the back of your head, or pouncing onto your keyboard enthusiastically to get ready to bash me for saying something that probably sound spoilt or bimbo-ish...here is my reason;

Because I believe...a fashionable/attractive way of dressing and yet still according to Islamic values as a Muslimah is a good way of dakwah too. =)




Never underestimate the way you dress up, and the way it could spread awareness to people around you about the beauty of covering up in the Islamic way and still looking beautiful nevertheless.




Just like me...I started off by wearing a hijab.
And then I started to be mesmerized by the beauty of women I see in hijab.
(Well, OK...maybe I was at first mesmerized by my own selfie pictures upon my first time trying on a hijab and I went like daymnnnnn...I look stunning!)

Krik...krik....krik....

WOKAYYY.

I started paying attention and got curious...since like many non Muslims, hair is very important to define a woman's beauty...some even depend on it and get cranky when they have bad hair days.
And for models in my previous line...the deeper the cleavage, the better. The more skin, the better. And the shorter skirt or shorts, the better.
Honestly...before this, I thought covering myself up is like making myself unattractive and ugly.
Modesty doesn't seem to exist before this in my life.




But then...I got interested in learning the story behind the hijab.
The reasons.
The values.
The beauty.
And then....Islam itself. 

Alhamdulillah... 
The ways Allah SWT brought someone like me back to Him. 
How much Allah SWT loves us all, regardless of who we were, and who we are.

A hijab got me reverted back into Islam!
It got me home to the right path!

SubhanAllah! 



If it could happen to an former Playboy model (Ahem...yup, I would sacrifice by digging out my own past just so it could be a lesson for all, if not an example...all for the good of Islam, for our sisters, and in the mission of dakwah and for the redha of Allah too), I am sure it could happen to women who are non Muslims...and perhaps, even the born Muslims too. Insyaallah!




Of course...I also believe while doing so (the dakwah in the terms of looks), one should not cross to the borderline of being riya (riak); which means to the point of showing off...err, overly.

And how do I spread the awareness of beauty being in hijab and covering oneself up within the Islamic frame of dressing as a (well, I hate to say it really, but everyone's been telling me to face the truth) public figure and social media celebrity...?

Being out and be seen.
Photos.
And unfortunately...what I'm about to say next is probably gonna get me a lot of negative bashings. Again. (LOL!)

Selfies.

There....I said it.

And no...it does not mean I think I am THAT beautiful or stunning or hot.
But I think I have a pleasant look and I feel utterly grateful and blessed for that, Alhamdulillah!
If you still want to call me "perasan" or "gedik" or "harap je muka lawa"...then I have nothing else to say.




But then again...if being called "perasan" or "gedik" or "bajet lawa" still could do some dakwah and bring someone back to fitrah...why not??

Haaaaaaaa.

This is a century of technology and social media...and almost everyone have a Facebook or Instagram account.
(Even my mom has one, and she'd be the one calling me up if she doesn't see me posting up any pictures in Facebook and asking me why there's no picture for the day!)

And let me repeat...not to the point of riya (riak).
Nobody is saying that you should post a selfie of yourself every hour or so.
Moderation...is the key. 




So...I'd say we embrace it with a positive thinking and hope for the best.
Hope that somewhere out there, that by us somehow dressing nicely and Islamicly, someone would see the beauty of covering up...and fall in love with Islam just like how I did.

And most importantly...we help yet another woman and help her protect her modesty, and Insyaallah...we could bring her "home" to the right path, to be a better person and be even more beautiful and precious than she already is. 

Insyaallah. =)

But first...let's take a selfie! 
MUAHAHAHAHAHHAH!






Thursday, July 24, 2014

3 steps EASY makeup! Less than 10 mins to look pretty!

Its been quite sometime since I have my blog updated on beauty tricks and stuffs.

Recently I have got some products from CHRISZEN ; which included Chriszen Moist Cake 01, Chriszen Gel Eyeliner, Chriszen teardrop Sponge, and Chriszen 24k Gold Ampoule.


So, as I was experimenting the quickest and most convenient way to makeup, still look natural and easy on the skin, I figured out a few steps of EASY makeup.

It only take less than 10 mins with Chriszen!

1st step:
Apply Chriszen 24k Gold Ampoule on a clean face as base to protect and moisturize the skin before makeup. 



 I only apply 5 dots on my face; Left and right cheek, forehead, chin and nose.
Apply evenly with clean hands on a thin layer and spread all over face. 
Let the ampoule set in for 2 mins before next step so its not too wet for Moist Cake.


2nd step: 
Use the Chriszen Teardrop Sponge and Moist Cake together for best and even results.
It would prevent your face from looking blotchy. 



Mix the Chriszen Moist Cake evenly in swirling motion with the sponge...


...like this! =)


Why the Teardrop Sponge?
It gives a smoother and flawless look and blends much better with Chriszen Moist Cake, rather than using fingers or other sponges.

3rd Step :
Time for eyeliner! =)
I tried Chriszen Gel Eyeliner and it feels easy to use, and its really waterproof, smudgeproof and long lasting!

You don't need extra brush to draw your eyeliner as this little bottle has its own mini brush hidden in its cap. 



It's really, really BLACK. No joke!

The mini brush!


So, there you have it.
Just 3 simple and easy steps to a natural looking face, and also makeup that doesn't dry your skin or gives you hassle in looking pretty yet natural. 

The results in less than 10 mins!


Have fun trying, girlies!

P.S: It's not expensive too. Very affordable.

If you want to try, do click on https://www.facebook.com/chriszenofficialpage 

Thursday, July 10, 2014

Karya Raisyyah : Biarlah Palestin menang!

Biarlah Palestin menang!

Hati ku tak diam meronta-ronta
melihat gambar dan berita
saudara-saudariku diseksa
dibedil dibunuh tanpa rasa
kasihan atau kemanusiaan
inilah dia...dunia akhir zaman

Ingin saja ku ke situ
membantu memberi apa yang perlu
diriku ini yang tidak punya
anak, suami dan keluarga
"Boleh saja!", teriak hati ku
bujang yang hanya ada seorang ibu

Ingin saja ku kata pada ibu ku yang tua 
bekalanku untukmu cukup sampai bila-bila
biarlah anak perempuan mu ini pergi
sesungguhnya semua orang akan mati
jika benar Allah tarik nyawaku di situ
maka syahid dan manislah pemergianku

Tidur ku di tilam empuk ini tak lena
hinanya ku selesa dan kenyang berbuka
bila di situ, mereka lari dari dibedil
namun apakah daya saya ini yang kerdil
hanya doa yang dapat ku beri
maafkan ku ini yang tidak seberani
saudara saudariku di situ yang berjuang
Ya Allah, biarlah Palestin menang!

- Sebuah karya oleh Raisyyah Rania Yeap -


#prayforPalestin
#prayforGaza
#prayforIslam
#prayforhumanity
#prayforpeace

CLICK FOR MORE :

Tuesday, July 8, 2014

Tips shopping MURAH : Sharing is Caring!

Assalammualaikum... 
(Dah boleh bagi salam ni...hehe!)

Tahun ini merupakan tahun bertuah bagi saya...

Kenapa?

Inilah dia!!



Ok....saya maksudkan pakej besar atas motor tu...bukan pasal abang pakai spek hitam tu ye!

Sebab selain disponsorkan (Alhamadullilah!) beberapa set pakaian untuk berhari Raya, yang paling penting saya diperkenalkan dengan www.nile.com.my sejak beberapa bulan yang lalu...di mana harga barang-barang onlinenya memang TERMURAH di pasaran...di situlah saya jimat banyak dan maksimakan (chewah!) gaji saya...

Memang confirm tak boleh cari yang lebih murah daripada mereka. Macam harga borong!

Kualiti pun chantekkkk je. Tak caya? 

Tengoklah gambar-gambar kat bawah ni. HEHEHE. 


Harga : RM21.20 

Ok la...sambil2 tu saya cuma excited nak cari sebab untuk post gambar-gambar ni semua... =P

Haaa...sebahagian koleksi baju-baju raya saya. 
(Yang kemungkinan besar akan saya tak tahan untuk pakai sekarang dah)



Harga : RM58.90

Jubah pink ni one of my favorites.
Bercadang nak pakai hari pertama Raya. HEHE!
Material lycra yang bagus dan cukup labuh... (tinggi saya 173cm dan gambar ni saya tak pakai heels)
Jahitan lace di hujung lengan pula teramat kemas. 

Yang bawah ni pula chiffon cardigan ala kebaya labuh.




Harga : RM46.90


Harga : RM24.90

Bag "sampul" warna hitam ni material yang tahan lasak, dan banyak ruang di dalam untuk sumbat duit Raya. Sangat, sangat versatil dan senang digaya.

Chiffon cardigan ala kebaya labuh yang berwarna hitam ni pula boleh digayakan seperti cardigan biasa juga...dan dipadankan dengan belt warna merah.



Harga : RM46.90

Tali pinggang ni cuma RM2.50!
Terbeliak mata saya tengok bila order hari tu...perghhh...

Yang bawah ni pula pasangan yang saya amat suka.
Style santai macam ni...saya biasanya tak minat sangat palazzo...tapi yang ni memang lawa...cukup labuh, kembang dan kualiti kain yang bagus dan tak panas langsung.




Jadi kepada yang nak beli banyak, tapi bajet sikit...silalah serbu sementara stok masih ada.
Jangan pula 2-3 hari sebelum Raya baru nak terhegeh-hegeh shopping baju.

Diorang hantar delivery.
Bayaran pun boleh buat secara COD (cash on delivery)

Hari keesokkan sampai.
Dah beberapa kali saya order pun sampai esok terus.

Ok la...sampai di sini sajalah saya nak membebel...saya pun nak sambung shopping juga! 

**Bersempenaan dengan Ramadhan ini, kita pun boleh dapat FREE DELIVERY dengan pembelian minimum RM48  sahaja!

Nak tahu macam mana? Saya malas nak taip panjang2...jadi awak semua klik http://www.nile.com.my/page.php?.cd=76 je la ye...sekian! =P