Saturday, March 28, 2015

Muslimah : Sihat dan SEKSI.


Assalammualaikum semua…terutamanya wanita Muslimah yang dimuliakan…

Semoga semua hidup sentiasa dalam keberkatanNya dan sihat2 selalu.

Haaa…cakap pasal bab sihat ni…biasanya saya tulis tentang kecantikkan dan fesyen. Kali ini pula saya nak blog tentang kesihatan wanita.

Health checkup, Blood checkup, etc etc semua clear, semua cantik je?
ALHAMDULILLAH.
Syukur masih dikurniakan kesihatan yang baik serta peluang untuk buka blog ini dan baca.

Tapi…ada juga yang health check up tahunan kita tu terlepas pandang juga.

Benda yang amat penting terutamanya bagi wanita…sebab wanita lah yang pegang "kuasa" untuk mengandung zuriat dan melahirkannya.

Apa tu??

Iaitu kesihatan postur badan kita.

Macam kereta juga…bila dah lama tak servis, alignment lari juga.
Jadi kena servis dari masa ke masa.

Hehehe.

Syukur saya diberi peluang untuk "servis alignment" badan saya oleh Dr Razana sendiri. 
Dan setelah bertahun2 menjadi model catwalk dan selalu berkasut tumit tinggi…apa lagi…confirm alignment postur badan OUT terus la….

Dr Razana beliau recommend saya guna korset dan pakaian dalam DR KATTY ni.
Nampak macam korset biasa dan pakaian dalaman wanita biasa kat supermarket tu je kan?



Tapi berbeza sungguh!

Kualiti lace yang baik untuk kulit kita bernafas, 

sokongan buah dada dan bahagian intim kita yang disempurnakan oleh pakar doktor wanita sendiri, 

design yang direka untuk nampak menggoda untuk suami dan selesa pada masa yang sama, 

dan yang paling penting, nasihat dari pakar Dr Razana sendiri tentang dengan mana satu yang kita sesuai guna.





Bukan sahaja untuk betulkan alignment postur yang boleh mengundang penyakit seperti Skoliosis, Forward headed, Lordosis, Slouched shoulder (bahu jatuh), sakit otot dan sendi, dan banyak lagi….

….DR KATTY juga boleh meningkatkan keyakinan kita sebagai wanita.

"Beauty and Confidence are from Inside Out."

Contohnya seperti seluar dalaman ini.
Nampak biasa tetapi direka untuk menaikkan punggung yang jatuh dan leper.

Antara best seller Dr Katty.



Pilihan pakaian intim wanita DR KATTY yang lain…setiap satu ada fungsi tersendiri.
Ni kena tanya Dr Razana nanti.

Hehehe.



Masa Dr Razana ajar saya macam mana nak berdiri dan duduk dengan betul.

Beliau kata, dengan cara yang betul…boleh nampak at least 1-2 inci lebih tinggi dan badan lebih langsing!

Tak yah nak cuba ubat-ubatan luar sana yang kata boleh tinggi langsing semua…praktiskan postur badan yang betul sahaja dah boleh dapat. 

MashaAllah…

Patutlah semua staf di klinik Dr Razana nampak tinggi langsing je semua...


Err…yang ni saya pun dah lupa saya gelak pasal apa. HA. HA.





Kalau tak nak beli pakaian DR KATTY dulu, boleh cuba try baca buku "Seksikah Aku?" ini yang dijual dengan harga RM40 sahaja.

Tapi sekarang ada promosi yang Dr Razana buat, buku ini diberi percuma kepada sesiapa yang beli pakaian intim wanita DR KATTY dari beliau.

Yayyyy!




Salah satu cara kenal cara berdiri yang salah...


Yang ni buat pembaca yang sedang baca blog Amoi ni…hehehe…confirm salah macam gambar juga kan??

Haaaa….kantoi!

Baiklah…yang saya ingat, saya dah tuliskan.

Kalau nak tahu lebih, atau nak dapatkan konsultasi Dr Razana…saya belanja korang name card beliau di bawah ni.

Hehehe.

Atau pun boleh jenguk jenguk di FB : www.facebook.com/drkattyofficial

Waalaikummusalam semua, dan selamat mencuba!





Monday, January 19, 2015

RARA BEAUTY REVIEW : Mask muka BERKESAN !

Assalammualaikum wbt…

Ramai yang suka PM saya sampaikan ada yang email saya menanyakan saya apa yang saya guna sampai kulit muka nampak flawless dan putih.

Taaaaaaaakkkk…saya tak guna qu puteh pun.

Guna mask muka keluaran Taiwan ni je. Haha.

Sebab saya tahu yang artis2 Taiwan memang suka benda dan kecantikkan natural, kulit mereka amatlah flawless dan putih, dan mereka amat rajin menggunkan mask muka.

Antara yang menjadi kegemaran saya adalah mask muka jenama LUDEYA BIO CELLULOSE MASKS.

Haa…ingat nama ni. "MUST HAVE" facial mask.
Confirm tak menyesal guna.

Memang best letak mask ni kat muka sambil tengok TV dan minum Vico panas…layaaaaaann.

Lepas 15 minit…muka pun macam kulit baby.

LICINNNNNNN.
GEBUUUUUUU.

LEMBUT.



Ada 3 jenis mask muka dari jenama LUDEYA ni;

Pink - Mengecilkan pori dan Melembapkan

Hitam - Membaikpulih kulit dan Melembapkan

Silver - Memutihkan kulit dan Melembapkan

Kalau bagi saya…memang setiap malam nak guna ketiga2 ni…hahah…tapi muka cuma satu…
dan juga tak digalakkan...




Mask ni ada dua lapis, biasanya saya guna lapis yang teksturnya macam "jelly" sikit…sebab yang tu yang mahallll.

LUDEYA ni guna Bio Cellulose ("lapisan jelly")…yang biasanya doktor guna untuk merawat pesakit yang mengalami keadaan melecur dan pesakit kebakaran, jadi ianya amat2 sesuai untuk kulit yang paling sensitif.

Tak payah was-was.


Sebelum letak…walaupun dah cuci muka…masih nampak kusam.

Tapi letak mask muka LUDEYA selama 15 minit je…nampak perubahan besar kan?

Seri muka terus timbul dan kulit memang lembut.

Lagi satu produk dari jenama LUDEYA ni adalah V-LINE CHIN MASK.

Untuk tarik kulit muka bahagian dagu supaya nampak lebih tirus dan kurus, macam bentuk V.

Disebabkan pipi saya ni kadang2 nampak berisi sangat dan macam bulat sikit…saya pun peminat V-LINE mask ni.




Haaa….nampak tak perubahan?

Daripada pipi tembam, terus dagu nampak tirus sikit dan macam bentuk V.

Nak ambik gambar pun tak payah dah susah2 adjust angle semua. Hahaha!

Yang ni kena letak lama sikit….saya letak sampai 30 minit untuk kesan maksima. 

Inilah serba sedikit tips2 kecantikkan dari saya.

InshaaAllah saya akan berkongsi lebih lagi…

Dan kalau sis2 sekalian (brother2 pun boleh ja) nak try dan nak beli, KLIK :

Facebook :  FB : IQUEEN.MY

 ATAU

Website : IQUEEN.MY

ATAU





Wednesday, December 3, 2014

Bajet bawah RM250 nak bergaya BANYAK stail?

Assalammualaikum semua…

Dah berhabuk blog saya ni. HEHE.

Ramai yang membuat permintaan untuk saya buat styling #OOTD lebih, buat makeup tutorial, tulis puisi, etc etc…

Bukan tak nak ye sayang semua…tapi kadang2 benda ni semua perlukan inspirasi. 

InsyaAllah saya tunaikan semua permintaan ye…tapi slow sikit la. HAHA.
Tangan sepasang je sayang...

Sabarrrrrrrrr…itu sebahagian daripada imannnnn.

HOKEYYYYYY.

Sempena mood holiday dah bermula…semua pun dah rasa nak keluar jalan2 dan shopping2 je…dan sempena inspirasi saya berbuak-buak untuk buat style #OOTD pada hari yang tak ada kerja ni…

Jom kita cuba berfesyen-fesyen style Muslimah.

Dan harusnya…TUTUP AURAT.

Menjadi seorang Muslimah tidak bermakna weolls ni tak ada fashion sense ye…

Semalaman stress dengan kerja…balik rumah dok shopping sakan online. HEHE.
Nasib baik murahhhhhhh je.

Semua yang saya beli ni…total tak lepas RM250 pun. Berbaloi2!


Haaa….nampak plastik beg besar tu??
Macam nak masuk stok time darurat.
Hasil "shopping sakan" saya. Hahaha…muka rasa bersalah pun ada. 

Walaupun sikit je. HEH.

Order semalam (tengah malam pula tu)….esok hari sebelum Asar dah sampai depan pintu!
Memang efisien beli dengan NILE.COM.MY ni…tak pernah rasa kecewa.

Kalau NILE.COM.MY ni manusia dan juga seorang lelaki…dah lama saya kahwin. HAHAHAH.
 Sebab confirm takkan break my heart. 

Balik je rumah…apa lagi….tanggal kasut campak beg…dan KOYAKKKKK plastik bag.

Tak sabar nak try dan buat styling sementara inspirasi masih membuak-buak bagai ni…nyek nyek nyek nyek!

First style : SWEET & INNOCENT


Top ni boleh pakai 2 cara…sebab cukup labuh.
Tapi dua-dua cara pun tetap maintain muka innocent. HEHE.


Padahal nampak innocent pun sebab flower crown tu je. HAHAHAHHAHA.

Favorite detail. Petal shaped collar….

Kollar berbentuk bunga. Sweeeeeeeettttt sangattttttt.
Color pastel lilac ni pun sangat lawa!


Top yang ni pula cantik di bahagian lengan.
Macam bubble/bell sleeve tapi design ni guna style pleating.

Jadi tak nampak terlalu biasa yang macam kita selalu nampak kat luar tu.


Color blouse pastel dusty green dipadankan dengan tudung dan skirt peach…saya suka!!!


Second Style : VOGUE & CHIC

PEPLUM PINK AND PURPLE!!!!

*excited terlampau*


Perghhhhhhh…pink yang sungguh berseri!


Pink idamanku.


Manik2 warna silver yang dijahit sangat kemas dan berkualiti…walaupun harga peplum top ni tak mahal langsung.

Yang ni peplum purple plain…tapi cutting memang cunnnnnn.

Susah nak dapat cutting peplum top yang betul2 cantik.
Kain pun best, tak panas langsung dan tak ketat.

Dua-dua top ni ada zip di belakang.

Curlassssssssssss.


Third Style : ELEGANT & MODEST

Pakai dress dan jubah memang paling syok.
Dan paling sesuai bila kita rasa malas nak mix and match baju…ataupun bila kita takut tak tutup aurat dengan sempurna.

Sarung je.
Padan dengan beg dan kasut…TA-DA!

Dah boleh keluar rumah!

Sebab tu saya suka beli banyak2 dress dan jubah…hehe.


Dress warna navy blue yang paling senang nak padan dengan tudung.
Dan tak rasa terlalu gelap.

Sebab tu saya bungkus satu ikat tepi! HEHE.


Beli juga satu dress warna red peach terang untuk hari bila saya rasa ceria dan happy!

Dan yang ni…my favourite!
Warna emerald green dan jenis kembang bawah. 

Uwaaaaaaaaa…..sukaaaaaaa!


Hehe excited nak try baju2 sampai tak iron.
Terus pakai je.


Jahitan yang sangat kemas…


Haaaa….nampak tu?
Suka sampai baling2 skirt dah saya…

HEHE.

Cantiknya kembang jubah ni………….owh owh owhhhhh.

*excited terlebih lagi*


Ok la.

Saya nak bersiap2 nak kuar pakai jubah emerald ni. Ini sahaja buat kali ni…insyaallah post lain akan tiba tak lama lagi.

Yang tertanya2 mana nak beli baju2 awesome ni semua tanpa berlubang poket…saya beli di http://www.nile.com.my

Selamat berfesyen..dan jom kita jalankan dakwah melalui fesyen!
Berfesyen dan menutup aurat!








Friday, November 21, 2014

Our jobs as MUSLIMS.

Assalammualaikum.

I really don't know how many times I need to say this…I would NOT delete my pictures from the past because that is my TRANSITION from a PLAYBOY MODEL to a FULLY COVERED NON MUSLIM to a REVERTED MUSLIM.

It is my past.
Yes, I WAS a PLAYBOY MODEL. And I was a PLAYBOY BUNNY.
NO…I am NOT ashamed of my past. 

It's my PAST. 
It MADE ME WHO I AM today.
(It's not like I still update my posts with my Playboy pictures anymore!)

It was what made me embrace Islam.
If I hadn't seen the dark, I wouldn't search for the light.

If I delete all my past pictures, it's like denying my past, and nobody could see my transition anymore.

That is my dakwah strategy. 
To show people that if someone like me could do a 180 degrees change of life for the better, ditch everything "glamorous" and embrace Islam, why can't everyone else?

Do you see it yet?

Thats why if you're not comfortable with THIS page with traces of my past (yes, it is still with my modelling name from the past FELIXIA), I've created another page for you to follow, which has no trace of my past at all.

Here you go : 

Now, stop whining here and get a life. 
Do something better with your life than to whine here and asking me to delete my past that I'm leaving here for dakwah and awareness purpose.

There's a lot more lost sisters and brothers in need of your guidance to be guided back to Islam, even some of the born Muslims themselves, and a lot more non-believers that are probably like me (last time) who are still somehow hoping that someone would guide them to a better life and not judge them from their past.

YOU are supposed to help them.

If you can't do what I do, or bear the "embarrassment" and "humiliation" as I'm bearing to have my past pictures as a PLAYBOY MODEL, then go do something better.

Like stop judging people or ordering people to delete their pasts!

ME LAST TIME.


ME NOW!!!!










Saturday, August 9, 2014

BEAUTY could be a form of Dakwah. (CANTIK itu pun dakwah!)



"It's 2am now...and I still have absolutely no idea what to wear for tomorrow!"

Why the unnecessary headache and whining and being so vain?
Perhaps you might ask. 
Perhaps even with a slight tone of disgust towards my "whining" here.

But before you roll your eyes to the back of your head, or pouncing onto your keyboard enthusiastically to get ready to bash me for saying something that probably sound spoilt or bimbo-ish...here is my reason;

Because I believe...a fashionable/attractive way of dressing and yet still according to Islamic values as a Muslimah is a good way of dakwah too. =)




Never underestimate the way you dress up, and the way it could spread awareness to people around you about the beauty of covering up in the Islamic way and still looking beautiful nevertheless.




Just like me...I started off by wearing a hijab.
And then I started to be mesmerized by the beauty of women I see in hijab.
(Well, OK...maybe I was at first mesmerized by my own selfie pictures upon my first time trying on a hijab and I went like daymnnnnn...I look stunning!)

Krik...krik....krik....

WOKAYYY.

I started paying attention and got curious...since like many non Muslims, hair is very important to define a woman's beauty...some even depend on it and get cranky when they have bad hair days.
And for models in my previous line...the deeper the cleavage, the better. The more skin, the better. And the shorter skirt or shorts, the better.
Honestly...before this, I thought covering myself up is like making myself unattractive and ugly.
Modesty doesn't seem to exist before this in my life.




But then...I got interested in learning the story behind the hijab.
The reasons.
The values.
The beauty.
And then....Islam itself. 

Alhamdulillah... 
The ways Allah SWT brought someone like me back to Him. 
How much Allah SWT loves us all, regardless of who we were, and who we are.

A hijab got me reverted back into Islam!
It got me home to the right path!

SubhanAllah! 



If it could happen to an former Playboy model (Ahem...yup, I would sacrifice by digging out my own past just so it could be a lesson for all, if not an example...all for the good of Islam, for our sisters, and in the mission of dakwah and for the redha of Allah too), I am sure it could happen to women who are non Muslims...and perhaps, even the born Muslims too. Insyaallah!




Of course...I also believe while doing so (the dakwah in the terms of looks), one should not cross to the borderline of being riya (riak); which means to the point of showing off...err, overly.

And how do I spread the awareness of beauty being in hijab and covering oneself up within the Islamic frame of dressing as a (well, I hate to say it really, but everyone's been telling me to face the truth) public figure and social media celebrity...?

Being out and be seen.
Photos.
And unfortunately...what I'm about to say next is probably gonna get me a lot of negative bashings. Again. (LOL!)

Selfies.

There....I said it.

And no...it does not mean I think I am THAT beautiful or stunning or hot.
But I think I have a pleasant look and I feel utterly grateful and blessed for that, Alhamdulillah!
If you still want to call me "perasan" or "gedik" or "harap je muka lawa"...then I have nothing else to say.




But then again...if being called "perasan" or "gedik" or "bajet lawa" still could do some dakwah and bring someone back to fitrah...why not??

Haaaaaaaa.

This is a century of technology and social media...and almost everyone have a Facebook or Instagram account.
(Even my mom has one, and she'd be the one calling me up if she doesn't see me posting up any pictures in Facebook and asking me why there's no picture for the day!)

And let me repeat...not to the point of riya (riak).
Nobody is saying that you should post a selfie of yourself every hour or so.
Moderation...is the key. 




So...I'd say we embrace it with a positive thinking and hope for the best.
Hope that somewhere out there, that by us somehow dressing nicely and Islamicly, someone would see the beauty of covering up...and fall in love with Islam just like how I did.

And most importantly...we help yet another woman and help her protect her modesty, and Insyaallah...we could bring her "home" to the right path, to be a better person and be even more beautiful and precious than she already is. 

Insyaallah. =)

But first...let's take a selfie! 
MUAHAHAHAHAHHAH!






Thursday, July 10, 2014

Karya Raisyyah : Biarlah Palestin menang!

Biarlah Palestin menang!

Hati ku tak diam meronta-ronta
melihat gambar dan berita
saudara-saudariku diseksa
dibedil dibunuh tanpa rasa
kasihan atau kemanusiaan
inilah dia...dunia akhir zaman

Ingin saja ku ke situ
membantu memberi apa yang perlu
diriku ini yang tidak punya
anak, suami dan keluarga
"Boleh saja!", teriak hati ku
bujang yang hanya ada seorang ibu

Ingin saja ku kata pada ibu ku yang tua 
bekalanku untukmu cukup sampai bila-bila
biarlah anak perempuan mu ini pergi
sesungguhnya semua orang akan mati
jika benar Allah tarik nyawaku di situ
maka syahid dan manislah pemergianku

Tidur ku di tilam empuk ini tak lena
hinanya ku selesa dan kenyang berbuka
bila di situ, mereka lari dari dibedil
namun apakah daya saya ini yang kerdil
hanya doa yang dapat ku beri
maafkan ku ini yang tidak seberani
saudara saudariku di situ yang berjuang
Ya Allah, biarlah Palestin menang!

- Sebuah karya oleh Raisyyah Rania Yeap -


#prayforPalestin
#prayforGaza
#prayforIslam
#prayforhumanity
#prayforpeace

CLICK FOR MORE :