Thursday, December 12, 2013

Quiet nights (a poem by Felixia)

Quiet nights


When nights are quiet
And lonely
I think, I wander
thoroughly in my mind
Thoughts in a riot
I cry, sadly
like a rainy weather
What would I find?

The path I take
to where it leads?
I ask over and over
again
is my heart at stake?
in prayers I read
let not it suffer
in pain



- Felixia Yeap -


28 comments:

  1. Hi.. still tak tido lagi? Fel .. if u really into a spiritual journey, just ask God to guide u with open mind and heart.. He will hear you Fel.

    ReplyDelete
  2. islam itu sangat sempurna,yang tidak sempurnanya orang islam..mengapa?kerana kita sendiri tahu orang islam sendiri tidak pernah belajar dan mempedulikan perkara2 yang telah di tetapkan keatas dirinya.sekiranya orang islam belajar dan mempraktikkan apa yang telah di guide kan oleh Allah melalui kandungan AlQuran,sempurnalah hidupkannya. rohani dan jasmani akan bersama2 tenang. sebagai contoh, tuan guru nik aziz seorang yang tenang dan cukup di senangi oleh semua rakyat negara kita baik melayu,cina dan india. belajarlah perlahan lahan tentang islam even about hijab, bukan saja kamu begitu ,orang islam sendiri di wajibkan belajar tentang agama mereka.thats why there are islamic school for muslim. sebab sejak lahir ke dunia ini kita semua kosong tentang islam. belajar lah tentang islam,usah pedulikan kata2 negatif. tiada rugi dan salah sedikit pun jika kamu belajar. peace.

    ReplyDelete
  3. dalam kesunyian malam, di kala insan lain nyenyak dibuai mimpi, dirimu masih tercari-cari, apakah ertinya hidup ini, apa tujuan sebenar kita dijadikan, dari mana kita datang, ke mana kita kan pergi selepas ini, apa kita patut buat, siapa yang perlu kita dampingi.. tanyalah dirimu, sehingga bertemu jawapan.. imbas kembali kehidupan yang pernah dan sedang dilalui, adakah kita pasrah & redha dgn kehidupan yg demikian.. apakah kita takut dgn manusia atau diri kita sendiri..? kenapa kita perlu ikut kehendak orang, sedangkan kita tahu apa yg kita mahu sebenarnya.. perlukah ada manusia lain yg membimbing kita, bagaimana pula kalau kebanyakan manusia yg disangka baik itu, sebenarnya tidak ikhlas & berpura-pura.. Pulanglah kepada yang telah Menciptakan kita sejak azali lagi.. Dia-lah yang Maha mengetahui segala selok-belok diri kita - luar & dlm, dahulu, sekarang & masa depan..! berserahlah sungguh2 kepada-Nya di malam yg gelap & sunyi ini, tiada org lain yg tahu atau mengganggu apa yg kau adukan kepada-Nya.. menangislah puas2 & mohon petunjuk dari-Nya.. Pastinya, selepas isakan & airmata itu kering, kau akan merasakan 'dakapan' dari Pencipta-mu, lebih mesra dan hangat (warm) dari dakapan seorang ibu yang berjumpa anaknya setelah lama terpisah.. Cubalah, & insya Allah kau akan merasakan 'bahagia' tersebut wujud di hati-mu yang 'gersang' dari kasih-sayang yg sebenar..!! Wallahua'lam.

    ReplyDelete
  4. Miss Felixia..berdoalah kepada Tuhan yang satu supaya ditunjukkan jalan yang benar bagi kamu...jika kamu ikhlas, jujur dan berusaha Allah pasti akan permudahkan jalan bagi kamu untuk ke jalan Allah yang Maha Besar..yang penting jangan mengalah untuk berubah dan belajar dari orang yang lebih arif tentang agama..sesungguhnya Allah itu Maha Mendengar dan Maha Mengetahui mana yang baik buat Miss Felixia..saye doakan Miss Felixia jumpa jalan yang dicari mudah-mudahan..lastly, jangan layan ape tohmahan orang terhadap perubahan Miss Felixia..teruskan..mudaha-mudahan Miss Felixia beroleh kejayaan

    ReplyDelete
  5. Stay strong as at the end of a dark night, there are a beautiful sunrise.

    ReplyDelete
  6. Insha Allah you will find your way! you are slowly make a change,never look back!
    you should listen to maher zain song "InshaAllah" and undertands the lyrics!hope Allah guide you baby!hehe

    ReplyDelete
  7. In the cold night,
    I sighed,
    Looking from far away,
    I bite my lips and cried...

    as i walk away,
    tend not to turn back,
    the light in front of me as light,
    and again,
    this is the path i take..

    between the spreading tobacco smoke,
    i walked,
    leaving you behind,
    with heavy steps....
    not to say good bye....


    by
    Some Stranger



    ReplyDelete
  8. don't lose hope ! believe in yourself ! God always has a better plans for you ahead :)

    ReplyDelete
  9. Not gonna waste your time(or maybe just mine) writing longass crap.

    I'm a Muslim, but I don't see this as anything other than an issue of your own fashion and personal identity. You said you have good intentions and you're well spoken, so just carry on and don't let assholes hurt you for your personal choices.

    ReplyDelete
  10. You are loved, so loved.
    You are not alone in this jour struggle.
    Don't give up.
    Reach out, write what you are feeling,
    I promise you u will find someone as similar situation as you are
    Jangan putus asa
    I pray you will find what you are looking for
    Amin!

    ReplyDelete
  11. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  12. Sambil BerPuisi Mari Sesekali Kita BerQasidah Felixia...

    ya hana na
    Betapa Beruntungnya Kami

    ظَهَرَ الدِّينُ المُؤَيَّد بِظُهُورِالنَّبِى اَحمَد
    dzoharoddiinul muayyad bidzhuhuurin nabi ahmad
    Telah muncul agama yang didukung, dengan munculnya sang Nabi Ahmad

    يَا هَنَانَــــــــا بِمُحَمَّد ذَلِكَ الفَضلُ مِنَ الله
    ya hana na bimuhammad dzalikal fadhlu minallah
    Betapa beruntungnya kami dengan Muhammad (Saw), itulah anugerah daripada Allah SWT

    يَا هَنَانَا
    ya hana na
    Betapa Beruntungnya Kami

    خُصَّ بِالسَّبعِ المَثَانِى وَحَوى لُطفَ المَعَأنِى
    khusho bissab’il matsani wa hawa luthfal ma’ani
    Diistimewakan dengan as-Sab’ul Matsany (al-Fatihah), penghimpun rahsia bagi setiap makna

    مَالَهُ فِى الخَلقِ ثَانِى وَعَلَيهِ اَنزَلَ الله
    ma lahu fil kholqi tsani wa a’laihi anzalallah
    Tidak ada yang senilai dengannya, dan Allah mewahyukan kepadanya (Muhammad SAW)

    يَا هَنَانَا
    ya hana na
    Betapa Beruntungnya Kami

    مِن مَكَّةٍ لَمَّا ظَهَر لِاَجلِهِ انشَقَ القَمَر
    min makkatillamma dzohar liajlihin syaqqal qomar
    Ketika di Makkah bulan tampak terbelah deminya (Muhammad SAW),


    وَافتخَرَت الُ مُضَر بِهِ عَلى كُلِّ الاَنَام
    waf takhorot aalu mudhor bihi ala kullil anam
    lalu kabilah Mudhar (kabilah Muhammad SAW) dibanggakan oleh seluruh manusia

    يَاهَانَانَأ
    ya hana na
    Betapa beruntungnya kami

    اَطيَبُ النَّاسِ خَلقًا وَاَجَلُّ النَّاسِ خُلُقُا
    athyabunnasi kholqon wa ajallunnasi khuluqon
    Beliau adalah manusia yang terbaik ciptaanNya, dan teragung akhlaknya

    ذِكرُهُ غَربًا وَشَرقًا سَائِرٌ وَالحَمدُ لِله
    dzikruhu ghorbaw wa syarqon saa iruw walhamdu lillah
    Semua berzikir ke atasnya samada di barat atau di timur, segala puji hanya bagi Allah SWT

    يَاهَنَانَا
    ya hana na
    Betapa beruntungnya kami

    صَلُّوا عَلى خَيرِ الاَنَام المُصطَفَى بَدرِالتَّمَام
    shollu a’la khoiril anami al musthofa badrittamami
    Berselawatlah ke atas sebaik-baik manusia (Muhammad SAW) yang terpilih, sang bulan purnama

    صَلُّوا عَلَيهِ وَسَلِّمُوا يَشفَع لَنَأ يَومَ الزِّحَام
    shollu a’laihi wasallimu yasyfa’ lana yaumazzihami
    Sampaikanlah salam kepadanya, moga diberi syafaat di hari kebangkitan

    يَا هَنَانَا
    ya hana na
    Betapa beruntungnya kami

    ReplyDelete
  13. islam is means "willing submission". not just "submission". take your time to think and understand.in every heart,there are loneliness that is like a hole without bottom,and that loneliness can be filled only by understanding your "self", which consist of "rational soul" and "animal soul".,and how you put your soul in the proper places.where you put youself in your proper place then you are doing justice to yourself.As justice means,a condition where things are in their proper places.and people who do justice are people with adab.for adab means right action.

    ReplyDelete
  14. "The heart will rest and feel relief if it is settled with Allah and it will worry and be anxious if it is settled with people." ~ ibn AlQayyim

    ReplyDelete
  15. Felixia may Allah leads you to his path ,
    Hidayah is very precious things from god ,if you let it go....he will take it and give it to others
    So keep on going for this straight path
    I am proud of you my dear ~ :'D

    ReplyDelete
  16. 加油吧,你的选择有你的理由,不过希望你的选择不会让你后悔。文化是文化,但是。。。
    有些东西还是必须要想清楚了才决定。。。
    希望你心想事成。。。

    ReplyDelete
  17. Allah telah kurniakan kamu satu nikmat yang tidak semua orang dapat capai iaitu nikmat hidayah. Sesungguhnya Hidayah itu milik Allah.

    Kamu punyai satu hati yang sangat suci Felixia. Aku doakan kamu berjaya di dalam perjalananmu. Perjalanan ini baru bermula. Ramai yang akan menyokong perjalanan kamu mencari kebenaran, dan tidak kurang juga akan ada ramai yang menghalang kamu.

    Just believe in Allah. Be strong. You may find a peace.

    Http://janganignore.blogspot.com come here and find your story is a great one.

    ReplyDelete
  18. Dearest Felicia..meowwwww..
    Jika org mempersoalkan kehidupan lalu anda..mmg sedih tapi itulah kekuatan kamu utk menghadapi masa depan. "Biarlah saya menanggung derita itu dan menangis utk kamu" tp saya tidak punyai kekuatan utk menjadi diri kamu.Saya terbaca ada jg Pengarah drama Melayu mahu mengambil kamu dgn syarat kamu membuka tudung..saya sedih sebab pengarah melayu itu beragama Islam..sepatutnya dia menghormati kamu sebagai seorang wanita yg memilih pakaian berhijab sentiasa.Konon2nya jln cerita itu last2 gadis cina tu pun masuk Islam dan pakai hijab bila kawin dgn lelaki Melayu.Mereka pentingkan commercial tp tak pernah hendak berdakwah seperti mana idola saya dulu Janet Khoo sampai sekarang tak masuk Islam...Jangan memaksa seseorang wanita membuka tudung..barang yg bertutup itu sangat bernilai yerutamanya wanita yg bertudung...

    ReplyDelete
  19. Dalam derita jiwa
    masih dicipta jalan bahagia
    dalam mau menghibur diri
    ada simpang kanan dan kiri

    jiwamu terasa tiada
    kerna dia diambil Cinta
    dirimu merasa kehilangan
    kerna kau terapung di awangan
    membawa bersama khayal dan angan
    buat mempersembah semua kerinduan

    tentang rindumu itu
    jangan dirisaukan wahai sahabat,
    ke mana saja kau hadapkan kerinduan
    di sana Cinta akan setia menyambutnya.

    Cinta bukan bayang-bayang
    ia takkan menyentuh walau kau sudah terjatuh
    tapi sebenar Cinta adalah cahaya
    memberi lihat setiap ruang yang ada
    menyalakan erti pada setiap benda

    lihatlah jauh ke langit malam
    betapa Cahaya menjelaskan indahnya

    tanpa Cahaya,
    bulan dan bintang tiada bermakna
    bayang-bayang tiada bernama.



    "Turuti Cahaya hatimu...itu Cintamu"

    ReplyDelete
  20. bagus,,semua komen di atas amat bagus,,sebagai saudara sesama islam kita perlu sokong dan beri semangat kpd org yg nak dekat dgn islam,,kita boleh bagi contoh yg baik kpd saudara sesama islam dan bukan islam juga,,jangan risau Allah kn ada,,Allah dh janji, kalau kita jaga Allah,Allah akn jaga kita

    ReplyDelete
  21. You won't regret by choosing this path. Believe in Allah

    ReplyDelete
  22. TAHNIAH! May Allah swt bless you and guides you to the right path. Amiin.

    ReplyDelete
  23. Surah Fussilat, Verse 30:
    إِنَّ الَّذِينَ قَالُوا رَبُّنَا اللَّهُ ثُمَّ اسْتَقَامُوا تَتَنَزَّلُ عَلَيْهِمُ الْمَلَائِكَةُ أَلَّا تَخَافُوا وَلَا تَحْزَنُوا وَأَبْشِرُوا بِالْجَنَّةِ الَّتِي كُنتُمْ تُوعَدُونَ

    In the case of those who say, "Our Lord is Allah", and, further, stand straight and steadfast, the angels descend on them (from time to time): "Fear ye not!" (they suggest), "Nor grieve! but receive the Glad Tidings of the Garden (of Bliss), the which ye were promised!

    ReplyDelete
  24. picture yg tidak berhijab sbaiknya di dealate

    ReplyDelete
  25. wa aleykumussalam Felixia Yeap,
    Besides four people to cover and martyrdom, is not enough to be a real Muslim. To become a Muslim should repent before Allah. Write your email address please let me write more information:erenlerbiz@gmail.com (is the google translation, if it is incorrect.)

    ReplyDelete